June 4, 2013

Makanan Tradisi Terengganu Yang Yummmmy!!

Terengganu Darul Iman negeri tercinta, walaupun sekarang bermastautin di Selangor namun keinginan untuk kembali ke negeri asal tidak akan padam...Apa yang tidak dapat ditinggalkan adalah makanan tradisi yang tidak boleh didapati di mana-mana negeri lain di Malaysia. So, entry kali ni adalah makanan tradisi Terengganu yang menjadi kegemaran aku...


 
Laksam..kat pasar malam kt sini ade yang menjual, tp air tangan org Kelantan. So, xkan sama dengan air tangan org Terengganu sendiri..


Roti Paung..yang ini memag susah nak jumpe kt Shah Alam ni..

Nasi Pulut + ikan rebus...ini pun susah nak jmpe kt mane2 kedai di Shah Alam.


Nasi Kerabu...+ dgn telur masin + salok lada pun dah cukup osem bile makan..xperlu ikan percik ke, ayam percik ke....

Nasi minyak + ayam gulai @ ayam masak merah + acar mentah utk breakfast...memang terbaek la!

Telur Penyu - ini xpenah makan..jadi xtahu ape rasenye...;)

Kuih sagu - aku panggil kuih buih katak...lantak la name ape yang dipanggil, asalkan rasenye sedap jgn manis sngt, nanti blh dpt kencing manis...;)

Nekbat - hanye bulan pose/Ramadhan akan dijumpai....just masak dgn air gula + letak daun pandan utk wangi...

Udang celup tepung...

Budu - makan dengan nasi panas2, makan lak ramai2 dengan keluarga memag terangkat la...!

Ketupat Sotong..skrg musim candat sotong, senang la nak buat ketupat ni...

Nasi dagang - makanan kebanggaan Terengganu.

Ikan celup tepung...best makan panas-panas + kuah (kuah kepok)..


Laksa Terengganu..besenya ade kuah putih dan kuah merah..dua2 sedap bagi aku..

Dodol -  aku lagi suke dodol dlm daun ni sbb wangi dan rasenye xdela manis sangat...

Rojak Kateh - xtahu org lain panggil ape, tp aku memang panggil rojak kateh...


Otak-otak

Pulut lepa...kat sini ade, tapi inti udang, xbest langsung...kuakuakua...

Nasi kuning + gulai ikan aye utk breakfast, memang yummy jugak...


Keropok Lekor - satu lagi makanan kebanggaan Terengganu..xlengkap kalau datang Trg kalau xcube dan tapau byk2...

No comments:

Post a Comment